Fem fantastiske gratis ting at foretage sig i Stockholm

Fem fantastiske gratis ting at foretage sig i Stockholm

Stockholm view

Der er kun få byer i verden, der har den samme historiske herkomst som Stockholm, og det er bestemt ikke mange byer så langt mod nord, der har spillet så vigtig en rolle i udviklingen af Europa. De tidligste fortegnelser af navnet ’Stockholm’ stammer tilbage fra da byen blev grundlagt i 1252, men så langt tilbage som til det 10. århundrede var en nordisk bosættelse kaldet Agnafit på samme sted et stort centrum for jernhandel. Byen har igennem århundreder spillet en vital strategisk rolle i regionen og er i dag ét af Europas store kulturelle, politiske, finansielle og turistmæssige centrummer.

Større europæiske hovedstæder er selvfølgelig ikke kendt for at være billige at besøge, men det betyder ikke, at der ikke er meget, du kan foretage dig uden at bruge en masse penge. Stockholm er rent faktisk kendt for sin flotte arkitektur, rene luft og vand samt mange lokale attraktioner, hvilket betyder at der er masser at lave, selvom du ikke ønsker at bruge en krone! Her er fem ting, du kan lave i Stockholm gratis, og som stadig giver dig mulighed for at opsuge stemningen, nyde byens skønhed og lære den lokale kultur lidt bedre at kende.

1)     Pomp og pragt: Hvis du tager til området Gamla Stan (den gamle by), så kan du nemt bruge timer på at vandre rundt i brostensgader mellem ældgamle bygninger (nogle stammer fra det 16. århundrede) og se mængderne af turister og lokale der klarer deres ærinder. Denne lille ø – nu nogenlunde i midten af byen – var på et tidspunkt alt Stockholm bestod af, men siden da er byen vokset og udvidet ud fra denne del. Hver dag (tidspunktet afhænger af sæsonen) kan du se vagtskiftet på Sveriges kongehus Drottningholm; en ret formel og visuelt imponerende proces med vagter i flotte, blå uniformer og skinnende hjelme.

2)     Skøjt eller svøm: Stockholm refereres ofte som Nordens Venedig, da byen er beliggende omkring masser af store og små øer på den vandmættede grænse mellem søen Mälaren og det Baltiske Hav. Det betyder masser af vand fra søer, floder, kanaler, voldgrave og knusende bølger fra havet, der alle er inden for fem minutters kørsel – så hvorfor ikke drage fordel af det? Om sommeren kan man svømme i Stockholms berømte rene vand ved Smedsuddsbadet eller Fredhällsbadet. Om vinteren er der adskillige skøjtebaner i byen, hvor du kan leje skøjter og vise dine færdigheder. Er du en mere øvet skøjteløber, så kan du tage til søerne Trekanten eller Norrviken og skøjte på naturlig is. Der er også firmaer der tilbyder skøjtepakker – find mere information hos Stockholms turistcenter.

3)     Shop, spis, shop: De fleste storbyer har et marked, man ikke bør gå glip af, og i Stockholm er det Östermalms Saluhall. Siden slutningen af det 19. århundrede er folk kommet hertil for at købe gourmetost, varmt brød, frisk fisk og kød samt mange andre slags mad og råvarer. Indenfor findes der også flere gode restauranter og hyggelige caféer, hvor du kan bruge timer på at spise, drikke eller bare betragte folk. Om sommeren kan man også købe lidt gode varer og tage et smut hen til den nærliggende park, Humlegården, for en dejlig picnic.

4)     Vær kulturel: Hvis du ønsker at lære mere om byen, så er det en god idé med et besøg på Stockholms Bymuseum. Et besøg her er rent faktisk ikke helt gratis – personer over 19 år skal betale 70 svenske kroner – men det er stadig et fantastisk sted at lære om byen for en så rimelig pris. Museets mission er ”at bevare byens kulturarv, give den liv og viderebringe den til Stockholms beboere, gæster og fremtidige generationer”. Og museet gør det godt med udstillinger der dækker byens middelalderfortid, dets folk og kultur. Der er 300.000 historiske objekter, 20.000 kunstværker, 3.000 oliemalerier og over tre millioner fotografier. Det er også hjem til Merkur, den første planet i det Svenske Solsystem; en model i målestoksforholdet 1:20 millioner om vores astronomiske baghave, der begynder i Stockholm (med Ericsson Globe Arenaen) og slutter 950 km. nord ved Instituttet for Rumfysik.

5)     Bliv politisk: Sverige er et konstitutionelt monarki med parlamentarisk demokrati. Det har verdens 8. højeste bruttonationalprodukt per indbygger, blev rangeret som nummer 3 på Legatums velfærdsindeks, har ét af verdens bedste indtægtsligestillingsratioer og magasinet The Economist udnævnte Sverige som det bedst regerede land i den bedst regerede region i verden. Men hvordan gør de det så? Det kan du finde ud af med en rundvisning i Sveriges parlament, Riksdagen, hvor alle de store beslutninger tages. Gratis rundvisninger afholdes flere gange dagligt.

Der er mange andre ting at se og lave i Stockholm – byen blev ikke én af Europas mest kendte ved at være kedelig! – men disse seværdigheder vil give dig en god oplevelse af byen uden at det ødelægger dit budget. ”Upptäck spännande och charmiga Stockholm!!” (Det betyder “oplev spændende og charmerende Stockholm!!”

Hotel i Stockholm

Hvis du skal til Stockholm, så kan du med fordel checke hotelpriser hos Agoda.com. De har et stort udvalg af hotelværelser i Stockholm til attraktive priser og det er nemt at sammenligne hotellerne og at se hvor langt de ligger fra centrum.

Her kan du se priser på hotel i Stockholm.

 
Hoteller i Stockholm

Leave a Reply

Your email address will not be published.