Bolig

Der er mange muligheder, når du/I skal ud og finde en ny bolig og der er 3 boligtyper på det svensk marked:

Leje (hyre) af hus, lejlighed etc.

Du kan finde en leje bolig på bl.a. www.hemnet.se (ikke så mange) og på www.blocket.se, som er både privat og professionel udlejning. På blocket.se skal du sætte kryds i “uthyres” når du søger efter en lejebolig.

Når de skriver at lejligheden kan “Uthyres i andre hand” betyder det at du lejer lejligheden af den første lejer. Hvis du lejer den i “första hand”, betyder det at du lejer den af ejeren direkte.

Du vil sikkert opleve at udlejer kræver anbefalinger, fast job og ingen betalingsanmærkninger (må ikke står i Ribers). Jeg tror dog at danske lejere står i rimelig høj kurs og der er måske andre folkefærd som ville have sværere ved at leje en bolig.

Bostadsrett

Denne boligform er meget lig en andelsbolig. Her køber man rettet til en bolig og man betaler en månedlig afgift til foreningen. Den store forskel til den danske variant, er at prisen på bostadsretten er markedsbestemt. Det betyder at du kan sælge for den pris du kan få for den og fortjenesten er din egen. (Husk der betales skat på fortjeneste på bolig).

Hus (kræver vist heller ingen forklaring)

Nu skal du ud og finde din nye drømmebolig og et godt sted at begynde er på www.hemnet.se. Her finder du annoncer fra rigtig mange ejendomsmæglerere og jeg tror at dette er det sted der er mest komplet.

www.blocket.se kan du også finde boliger og det er både private der har boliger til salg og ejendomsmæglere. Her kan du også finde lejeboliger.

Et andet alternativ er selvfølgelig selv at bygge og det kræver at du finder en grund (tomt på svensk), men det kan være rigtig svært at finde en grund. Kommunerne har en kø som du kan komme med i, men jeg tror det er nemmere at vinde i lotto.

Når du har fundet en grund, så er næste step at finde et firma der kan bygge dit nye drømmehus. Der findes et antal husbyggere, som har et antal standardhuse, som de bygger til en fast pris. Et andet alternativ er at du selv tegner huset og får et byggefirma til at bygge huset. Det gjorde vi selv og vi har i dag et stort skønt hus på 240 m2, som vi selv har tegnet og designet.

Vi fik et byggefirma der hedder Roxistenhus til at byge huset og vi byggede i sten (siporex). Det er et super dejlig hus og vi kan anbefale fremgangsmåden, men det kræver at I bor herovre imens huset bliver bygget, for det er en god ide at være tæt på byggeriet hele tiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.